Ayvalık yöresine ait değerli zeytin çeşitlerinin başında gelmektedir. Limon tozu ve zeytinyağı ile hazırlanan zeytine, tuz ilavesi yapılıp, naturel usülde tüketime sunulmaktadır. Diğer yeşil zeytinlere göre tuz oranı düşük olup, daha sert ve ekşidir. Yeşil küçük zeytinler kırılarak kırma zeytin, daha iri boyutlu yeşil zeytinler çizilerek çizik zeytin elde edilir. En belirgin özelliklerinden biri de kırma zeytine kıyasla daha uzun süre bozulma yaşanmadan saklanabilmektedir. Kullanımında daha uzun süre yaratmak istenirse de açılan paket suyuyla birlikte küçük kaplara boşaltılarak ihtiyaç oldukça veya kahvaltılarda tüketilebilir, böylece uzun ömürlü olan çizik yeşil zeytinleriniz daha uzun süre sofralarınızda yer alabilir. Çok fazla çeşidi olan çizik yeşil zeytinin tüketim alanları da geniştir. Sabah kahvaltılarında, çay sofralarında, yemek sofralarında, salatalarda ve hamur işlerimde malzeme olarak kullanılmaktadır.
Ayvalık Çizik Yeşil Zeytinin Faydaları:
- Göz sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Kan hücrelerini dengeler ve böylelikle vücudumuzdaki şeker miktarının yükselmesini engeller.
- Tokluk hissi vererek gün boyunca az yememizi sağlar. Kilo verme de destekleyici besinlerden biridir. Diyetisyene danışarak kullanım sağlanmalıdır.
Ayvalık Çizik Yeşil Zeytinleri Nasıl Saklamalıyız?
- Zeytinleri ışık almayan, serin bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir. Buz dolabında da saklanabilir.
- Hava ile teması engellenmelidir.
- Kullanım sonrasında zeytin ve suyu arasında mesafe olmasına dikkat edilmelidir. Böylece zeytin ve su miktarını dengede tutmuş olup yumuşamasını engelleyerek kullanım sürenizi uzatmış olacaksınız.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.